SK£ADNIKI: kasza manna - 10 dag mas³o - 4 ³y¿ki cukier - 6 dag zmielone migda³y - 2 dag bia³y mak - 2 dag wiórki kokosowe - 2 dag zmielony kardamon - szczypta zmielona ga³ka muszkato³owa - szczypta m±ka - 30 dag woda - 100 ml PRZYGOTOWANIE: * Niestety nie uda³o mi siê dostac na szybko bia³ego maku , dlatego zast±pi³am go niebieskim. M±kê przesiewamy do miski. Wcieramy 2 ³y¿ki sto³owe roztopionego mas³a. Wlewamy stopniowo wodê, aby powsta³o ciasto. Zagniatamy przez minutê, a¿ bêdzie g³adkie. Przykrywamy wilgotn± ¶ciereczk± i odstawiamy. Na patelniê wrzucamy resztê mas³a. Podgrzewamy na ma³ym ogniu. Nie dopuszczamy do przypalenia. Gdy jest ciep³e, dorzucamy kaszê i powiêkszamy p³omieñ do ¶redniego. Sma¿ymy, ca³y czas mieszaj±c 5-10 minut, a¿ kasza bêdzie z³ocisto br±zowa. Dodajemy pozosta³e sk³adniki, z wyj±tkiem cukru. Dok³adnie mieszamy i sma¿ymy przez minutê. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy cukier, zostawiamy, aby wystyg³o. Dzieliæ ciasto na 13 porcji. Ka¿d± rozwa³kowujemy na 7 centymetrowy kr±¿ek. Nak³adamy po dwie ³y¿ki sto³owe masy na ka¿dy kr±¿ek. Sk³adamy pierogi i dok³adnie sklejamy brzeg. Sma¿ymy w g³êbokim t³uszczu na ¶rednim ogniu, a¿ bêd± z³ocisto br±zowe.
Smacznego!
|