#1 31-01-13 16:43:14

Miya

Bileciarz

Punktów :   
Ulubiona postaæ: Kishan
Ulubiona czê¶æ: II "Wyzwanie"

Spojler

Hej :>
No wiêc mój problem przedstawia siê tak, ¿e nie czyta³am IV czê¶ci przet³umaczonej przez jedn± z forumowiczek. Oczywi¶cie, doceniam i podziwiam wk³ad jej pracy (mi by siê nie chcia³o... :P ). Do dzia³u po¶wiêconemu IV czê¶ci nie zagl±dam. Tylko ¿e niestety spojlery pojawiaj± siê w innych tematach dotycz±cych te¿ np. wcze¶niejszych czê¶ci... ;/ Wiêc mój problem/pro¶ba brzmi, aby zwróciæ uwagê na u¿ywanie opcji spojler ^^" To naprawdê jest niefajne, jak trafisz na taki kwiatek...

Ps. nie wiedzia³am do jakiego dzia³u to wsadziæ- jak z³y to uprzejmie proszê o przeniesienie :>

http://25.media.tumblr.com/tumblr_md732gBndd1qm7ctho1_400.gif

#2 31-01-13 19:49:06

Kells

Moderator

Punktów :   
Ulubiona postaæ: Ren i Kishan
Ulubiona czê¶æ: Kocham wszystkie czê¶ci.
Ulubiona para KT: Ren i Kishan xD

Re: Spojler

Ja czyta³am ,ale dobrze ciê rozumiem. Mnie te¿ takie "kwiatki" denerwuj±. Mo¿e byæ ciê¿ko w zrealizowaniu twojej pro¶by.

http://gra-o-tron.dbmw.info/wp-content/uploads/2011/09/2.gif
“Kishan to bezpieczny zak³ad.Mi³o¶æ Rena jest jak hazard”
-III Tiger's Voyage

#3 05-02-13 13:43:59

Destiny

Za³o¿ycielka

Punktów :   
Ulubiona postaæ: Ren's my home
Ulubiona czê¶æ: I i IV
Ulubiona para KT: Rensey

Niestety, ale twojej pro¶by spe³niæ nie mo¿na. Przykro mi, bo wiem jak to jest kiedy kto¶ ci spoileruje. Wiem, ¿e to wkurzaj±ce jednak nic z tym zrobiæ nie mo¿na.

Znu¿ona, przetar³am oczy i zgniot³am poduszkê pod g³ow±. Us³ysza³am cichy g³os Rena, gdy nuci³ naszemu nowo narodzonemu synkowi w pokoju obok. Mówi³ do niego ³agodnie w hindi i chocia¿ nadal nie rozumia³am tego jêzyka, rozpozna³am s³owa, którymi Ren zwraca³ siê do naszego synka - Mera raja beta - co oznacza³o "Synku, mój ma³y ksi±¿ê".

#4 05-02-13 16:31:57

lutka

Administrator

Punktów :   
Ulubiona czê¶æ: II

Destiny napisał:

Niestety, ale twojej pro¶by spe³niæ nie mo¿na. Przykro mi, bo wiem jak to jest kiedy kto¶ ci spoileruje. Wiem, ¿e to wkurzaj±ce jednak nic z tym zrobiæ nie mo¿na.

jest na to sposób- moderatorzy mog¡ chyba ingerowaæ w tytu³y danych tematów?
Po prostu dodajcie w nawiasie informacje- (mozliwe SPOILERY)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Och, wiem, mog³o byæ gorzej, mogli¶cie daæ mi jaki¶ pier¶cieñ i wskazuj±c na wschód, powiedzieæ, ¿e trzy tysi±ce kilometrów dalej jest Mordor, ale i tak ³atwo nie by³o.
"Z³odziej dusz" Aneta Jadowska

http://i42.tinypic.com/2uqiwwk.jpg

#5 05-02-13 17:36:14

Miya

Bileciarz

Punktów :   

lutka dobrze prawi, my¶lê ¿e by³oby to spore udogodnienie ^^"

#6 09-02-13 17:54:54

Alisun

Administrator

Punktów :   
Ulubiona postaæ: Kishan/Damon
Ulubiona czê¶æ: wszystkie

Hmm... Generalnie mo¿na poprosiæ u¿ytkowników o pisanie spoilerów w kodzie do tego przeznaczonym, ale nie widzê dla tego przysz³o¶ci, bo on wygl±da tak:

Spoiler:

i tutaj by kto¶ pisa³

Jest on niestety rzucaj±cy siê w oczy, co zwiêksza ryzyko przeczytania, bo co¶ jest
"podkre¶lone", wiêc wa¿ne i wygl±daja jak cytat. Drugim argumentem przemawiaj±cym za nie jest to, ¿e trzeba by³o by przeczytaæ wszystkie tematy od deski do deski i poprawiaæ posty w których jest spoiler, a niema okienka.
Lutka, tak mog± zmieniaæ opisy i tytu³y, a dok³adnie administratorzy i moderatorzy. :p Twój sposób na pierwszy rzut oka wydaje siê dobry. Jednak po przemy¶leniu tego mo¿na dopatrzeæ siê "ale", które prowadz± do minusów tego sposobu. Otó¿ tak jak w pierwszej sytuacji trzeba by by³o przeczytaæ wszystkie tematy i posty, ¿eby stwierdziæ czy w danym dziale/temacie/po¶cie s± spoilery, a przypuszczam, ¿e nie ma takiej osoby, która by siê tego podjê³a.
       *Wyja¶nienie - Czemu trzeba by by³o przeczytaæ dok³adnie wszystko?
Poniewa¿ nawet w grach na forum mog± byæ spoilery, a co dopiero w wa¿niejszych dzia³ach i tak jak mówi³a Miya pojawiaj± siê w tematach dotycz±cych poprzednich czê¶ci. Je¶li posz³o by siê na skróty i oznaczy³o ka¿dy dzia³ jako "zaka¿ony spoilerami" to Ci co chc± unikn±æ "kwiatków" nie bêd± ich czytaæ, a co siê do tego sprowadza nie bêd± mieli po co wchodziæ na forum.

Jedynym mo¿liwym wyj¶ciem z tej sytuacji jest poproszenie u¿ytkowników o przejrzenie swoich postów w celu znalezienia spoilerów i jak ju¿ znajd±, ¿eby napisali na górze swojego postu: "SPOILER - czytasz na w³asn± odpowiedzialno¶æ" lub co¶ w tym stylu. Je¶li aktywni u¿ytkownicy wys³uchaj± pro¶by i przejrz± swoje posty powinno to zmniejszyæ ilo¶æ nara¿enia siê na przeczytanie spoilera przez przypadek.

Dlatego te¿ uwa¿am tak samo jak Destiny, przykro mi, ale nie ma skutecznego i 100% sposobu na za³atwienie tej sprawy. Do ka¿dego mo¿liwego jest potrzebny czas, cierpliwo¶æ i cz³owiek, który czyta³ wszystkie czê¶ci KT.

"-Chcia³em byæ odwa¿ny, tak jak ty...
-Jestem odwa¿ny, kiedy trzeba, odwaga to nie jest nara¿anie siê bez potrzeby
-Ale ty siê nie boisz niczego!  -Dzi¶ siê ba³em...   -Dzi¶?
-Tak, ba³em siê, ¿e ciê stracê" ~Lion King

#7 09-02-13 18:02:35

Destiny

Za³o¿ycielka

Punktów :   

Tak, mo¿na. Ale to by¶my musieli wiêkszo¶æ tematów tak 'oznaczyæ', bo w ka¿dym temacie mo¿e siê zdarzyæ, ¿e kto¶ napisze jaki¶ spoiler.

Znu¿ona, przetar³am oczy i zgniot³am poduszkê pod g³ow±. Us³ysza³am cichy g³os Rena, gdy nuci³ naszemu nowo narodzonemu synkowi w pokoju obok. Mówi³ do niego ³agodnie w hindi i chocia¿ nadal nie rozumia³am tego jêzyka, rozpozna³am s³owa, którymi Ren zwraca³ siê do naszego synka - Mera raja beta - co oznacza³o "Synku, mój ma³y ksi±¿ê".

#8 09-02-13 20:17:33

Miya

Bileciarz

Punktów :   

Ach ach, wiem, ¿e w 100% "usun±æ" tego siê nie da ^^" I tak dziêkujê za wasze dobre chêci :3

#9 10-02-13 15:41:25

lutka

Administrator

Punktów :   
Ulubiona czê¶æ: II

Alisun
Lutka, tak mog± zmieniaæ opisy i tytu³y, a dok³adnie administratorzy i moderatorzy. :p Twój sposób na pierwszy rzut oka wydaje siê dobry. Jednak po przemy¶leniu tego mo¿na dopatrzeæ siê "ale", które prowadz± do minusów tego sposobu. Otó¿ tak jak w pierwszej sytuacji trzeba by by³o przeczytaæ wszystkie tematy i posty, ¿eby stwierdziæ czy w danym dziale/temacie/po¶cie s± spoilery, a przypuszczam, ¿e nie ma takiej osoby, która by siê tego podjê³a.

Jedynym mo¿liwym wyj¶ciem z tej sytuacji jest poproszenie u¿ytkowników o przejrzenie swoich postów w celu znalezienia spoilerów i jak ju¿ znajd±, ¿eby napisali na górze swojego postu: "[b napisał:

SPOILER - czytasz na w³asn± odpowiedzialno¶æ[/b]" lub co¶ w tym stylu. Je¶li aktywni u¿ytkownicy wys³uchaj± pro¶by i przejrz± swoje posty powinno to zmniejszyæ ilo¶æ nara¿enia siê na przeczytanie spoilera przez przypadek.

Generalnie, ca³e w±tki Tiger's destiny i dream mo¿na oznaczyæ jako spoilery :)
Oznaczanie spoilerem- forum siê zaczerwieni:)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Och, wiem, mog³o byæ gorzej, mogli¶cie daæ mi jaki¶ pier¶cieñ i wskazuj±c na wschód, powiedzieæ, ¿e trzy tysi±ce kilometrów dalej jest Mordor, ale i tak ³atwo nie by³o.
"Z³odziej dusz" Aneta Jadowska

http://i42.tinypic.com/2uqiwwk.jpg

#10 20-04-13 17:11:55

Destiny

Za³o¿ycielka

Punktów :   

No niestety lutka ma racjê. Ale chyba oczywiste jest to, ¿e je¶li nie chcesz wiedzieæ nic o IV czê¶ci, to raczej nie powiniene¶ zagl±daæ do dzia³u mu po¶wiêconemu :d

Stopka forum

RSS