Wushu po przeczytaniu 2 czê¶ci KT mój ulubiony sport. Mo¿e matmy i anglika siê tam nie uczy ale
fajna rzecz :p
A oto najs³awnieja szko³a w wushu w Chinach :applause:
http://www.youtube.com/watch?v=QVDPoyVuZZg
Tygrys02 napisał:
Wushu po przeczytaniu 2 czê¶ci KT mój ulubiony sport. Mo¿e matmy i anglika siê tam nie uczy ale
fajna rzecz :p
A oto najs³awnieja szko³a w wushu w Chinach :applause:
http://www.youtube.com/watch?v=QVDPoyVuZZg
Tylko po przeczytaniu, czy mo¿e zaczê³a¶ æwiczyæ?
A wiesz, ¿e istnieje teoria, ¿e wushu to sztuka walki, która trafi³a do Chin z Indii z rejonu odpowiadaj±cemu obecnemu Tamil Nadu (obecne po³udnie Indii).
Jest legenda, ze gdy Bodhidharma dotar³ do Shaolin, zasta³ mnichów bardzo rozleniwionych i ospa³ych, wiêc by pobudziæ ich do ¿ycia, wprowadzi³ do ich rutyny nieco æwiczeñ ruchowych, które przekszta³cone zosta³y w sztukê walki :)
Nie tego nie wiedzia³em :P
Ale owszem stara³em siê zapisaæ na jaki¶ kurs wushu tyle ¿e tam gdzie mieszkam nie ma ¿adnej szko³y lub akademi :( a do Chin lub na drugi koniec kraju nie chce sie przeprowadziæ :p
Lecz z chêciom ogl±dam w telewizji lub jade tam do np: lublina gdy jakie¶ zawody som zeby popatrzeæ XD
Wiêc zaczo³em chodziæ na inne dyscypliny walki ale siê znichêci³em gdy z³ama³em sobie rêkê ok 7 miesiêcy temu :D
Tygrys02 napisał:
Nie tego nie wiedzia³em :P
Ale owszem stara³em siê zapisaæ na jaki¶ kurs wushu tyle ¿e tam gdzie mieszkam nie ma ¿adnej szko³y lub akademi :( a do Chin lub na drugi koniec kraju nie chce sie przeprowadziæ :p
Lecz z chêciom ogl±dam w telewizji lub jade tam do np: lublina gdy jakie¶ zawody som zeby popatrzeæ XD
Wiêc zaczo³em chodziæ na inne dyscypliny walki ale siê znichêci³em gdy z³ama³em sobie rêkê ok 7 miesiêcy temu :D
A gdzie mieszkasz?
Pamiêtasz, ¿e wushu to nie jest jeden rodzaj walki tylko ogólne okre¶lenie sztuk walki?
Wystarczy, ¿e zaczniesz od danego stylu, a ca³o¶ci mo¿na siê nauczyæ w przysz³o¶ci. Przypuszczam, ¿e filmiki z podstawami figur i pierwszych ruchów s± na youtubie.
Poza tym...
zabrzmiê wybitnie niemi³o, ale polecam wróciæ te¿ do nauki jêzyka polskiego- bo s³owa typu "som, checiom" s± niedopuszczalne.
Po pierwsze: nie napisa³em ,,checiom" tylko chêciom ,a za brak ,,±" bardzo przepraszam :|
Teraz ja bêndê niemi³y i za to te¿ przepraszam. Po drugie: nie uczy³em siê 8 miesiêcy sztuk walki po to ¿eby znaæ ich historie tylko po to ¿eby siê czego¶ nauczyæ itp.
¯egnam wszystkich :papa:
Tygrys02 napisał:
Po pierwsze: nie napisa³em ,,checiom" tylko chêciom ,a za brak ,,±" bardzo przepraszam :|
Teraz ja bêndê niemi³y i za to te¿ przepraszam. Po drugie: nie uczy³em siê 8 miesiêcy sztuk walki po to ¿eby znaæ ich historie tylko po to ¿eby siê czego¶ nauczyæ itp.
¯egnam wszystkich :papa:
Za "ê" w chêciom przepraszam, tak siê jako nauczyciel wkurzy³am na to "som", ze ju¿ szuka³am dalej b³êdów...
W sumie w kolejnym po¶cie da³e¶ mi kolejny "b³yskotliwy"b³±d.
Jak cz³owiek chce, to stanie na g³owie, by siê czego¶ nowego nauczyæ. A ucz±c siê, musisz poznaæ wszystko- ca³± otoczkê.
A w obecnych czasach, mo¿na siê uczyæ wszystkiego, trzeba tylko tego chcieæ.
I nawet doje¿d¿anie do s±siedniego miasta nie jest problemem.
Je¶li nie ma nic w Twojej dzielnicy, gdzie¶ gdzie dojazd nie sprawia³by Ci problemu, to co poradzisz? Podstawy mo¿esz sam ogarn±æ np na yt albo z zawodów na które tak chêtnie siê wybierasz :) Je¶li chodzi o sztuki walki to fantastyczna jest capoeira, by³am na jednych zajêciach, wiêc polecam :) Je¶li chcesz siê o tym dowiedzieæ czego¶ wiêcej to zachêcam do obejrzenia filmiku ---> http://www.youtube.com/watch?v=8pBFKLAStkY
Lutka ( je¶li mogê siê tak do ciebie zwracaæ ) ja staram siê byæ spokojny i przyjazny wiêc nie chce siê tu z nikim k³óciæ.
Wiêc teraz zachowam siê jak d¿entelmen i publicznie ciê przepraszam za wszystkie b³êdy lub rzeczy które cie obrazi³y
b±d¼ zdenerwowa³y. Pasuje ?
Do poprawiania literówek s³u¿y opcja "Edytuj" u do³u postu... ~ Alisun
Ostatnio edytowany przez Alisun (31-10-13 16:57:00)
Tygrys02 napisał:
Lutka ( je¶li mogê siê tak do ciebie zwracaæ ) ja staram siê byæ spokojny i przyjazny wiêc nie chce siê tu z nikim k³uciæ.
Wiêc teraz zachowam siê jak d¿entelmen i publicznie ciê przepraszam za wszystkie b³êdy lub ¿eczy które cie obrazi³y
b±d¿ zdenerwowa³y. Pasuje ?
Nie rozumiem po co to w ogóle napisa³e¶.
Ka¿de forum na jakim siê udzielasz wymaga od Ciebie poprawnej polszczyzny.
Ja przeprosi³am ciê za to jedno s³owo, które napisa³am za du¿o, bo siê zagalopowa³am. Ale czemu Ty kontynuujesz te przeprosinowe przepychanki- naprawdê nie rozumiem.
Funkcjonujê na forum jako Lutka, wiêc tak- tak siê mo¿esz do mnie zwracaæ