#1 15-10-14 05:43:44

lutka

Administrator

Punktów :   
Ulubiona postaæ: Kishan
Ulubiona czê¶æ: II

Outlander (2014-...)

uff.. jak¿e dawno mnie tu nie by³o!
Ale niedawno przeprowadzi³am, siê, i w nowym mieszkaniu nie mamy jeszcze internetu.
(gdyby wiêc kto¶ zechcia³ przej±æ pa³eczkê i t³umaczenie Tigers Dream -chêtnie oddam)

A tymczasem.. zachêcam do obejrzenia nowego serialu na podstawie ksi±¿ki. Ksi±¿ki nie czyta³am jeszcze, wiêc siê nie wypowiem w tym temacie akurat- jedno wiem- gdyby ksiêga wszystkich dusz, zosta³a nakrêcona jak ten serial,  by³abym wielce zachwycona!

http://i62.tinypic.com/33o1508.jpg

Outlander  – amerykañsko- szkocki serial telewizyjny, bêd±cy zgrabnym miksem dramatu, romansu i science fiction. Serial jest adaptacj± powie¶ci "Obca" autorstwa Diany Gabaldon.

G³ówne role    Caitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Graham McTavish, Gary Lewis

Graham McTavish znany jest m.in z Hobbita, a je¶li ¶wiat nied³ugo nie oszaleje na punkcie ob³êdnego Sama Heughana, to ja zostanê ¶wiêt± ( co jest naprawdê nierealne :P). Podejrzewam, ¿e Szkocja mo¿e nied³ugo przezywaæ nalot rozszalalych kobiet, szukaj±cych dla siebie szkota, takiego jak Sam.

Fabu³a :

Fabu³a serialu dzieje siê w dwóch równoleg³ych planach czasowych: w latach 40-tych XX wieku i w latach 40-tych XVIII wieku. Serial skupia siê na Claire Randall, która by³a brytyjsk± akuszerk± podczas II wojny ¶wiatowej. Niespodziewanie przenosi siê do roku 1743 roku, gdzie w konflikcie szkocko-brytyjskim znajduje siê zbiegiem okoliczno¶ci po stronie szkockiej. Historia konfliktów szkocko-brytyjskich i zbieraj±cego siê do wybuchu powstania jakobitów, przeplata siê z konfliktem wewnêtrznym bohaterki. Claire zostawi³a w XX wieku d³ugo oczekiwanego mê¿a (Frank Randall), z którym rozdzieli³a j± wojna. W XVIII wieku jej losy splataj± siê z broni±cym jej niejednokrotnie Szkotem (Jamie Fraser).

¿rod³o: wikipedia

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Och, wiem, mog³o byæ gorzej, mogli¶cie daæ mi jaki¶ pier¶cieñ i wskazuj±c na wschód, powiedzieæ, ¿e trzy tysi±ce kilometrów dalej jest Mordor, ale i tak ³atwo nie by³o.
"Z³odziej dusz" Aneta Jadowska

http://i42.tinypic.com/2uqiwwk.jpg

#2 31-10-14 14:05:23

lutka

Administrator

Punktów :   
Ulubiona postaæ: Kishan
Ulubiona czê¶æ: II

Re: Outlander (2014-...)

jestem ju¿ tak¿e po lekturze 4 z 7 tomów serii Obca, i przyznam szczerze... fajne romansid³o!
Jamie- fantastycznie skrojony bohater- oczywi¶cie non stop dostaje w ko¶æ, ale jako¶ siê podnosi.. aktora w serialu bardzo dobrze dobrali-niesamowicie siê na niego mi³o patrzy- jakiej dziewczynie nie podoba³by sie wysoku i muskularny miedzianow³osy ch³opak ??
:D

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Och, wiem, mog³o byæ gorzej, mogli¶cie daæ mi jaki¶ pier¶cieñ i wskazuj±c na wschód, powiedzieæ, ¿e trzy tysi±ce kilometrów dalej jest Mordor, ale i tak ³atwo nie by³o.
"Z³odziej dusz" Aneta Jadowska

http://i42.tinypic.com/2uqiwwk.jpg

#3 06-05-15 17:33:38

Koldunka

Phet

12692383
SkÄ…d: Lublin
Punktów :   
Ulubiona postaæ: Dhiren
Ulubiona czê¶æ: IV
Ulubiona para KT: Kelsey i Dhiren

Re: Outlander (2014-...)

Ogl±dam i jestem fank±!!! Fajna fabu³a i dobrze zrealizowane zdjêcia. Serial wci±ga i ma swój klimat.

Grahama kilka lat temu zobaczy³am w pewnym filmie, tytu³u nie pamiêtam bo za dobry to on nie by³ ale aktor utkwi³ mi w pamiêci-od razu go polubi³am za to jak kreuje postaci. Ucieszy³am siê , ¿e go zobaczê w "Hobbicie" tym bardziej, ¿e gra³ jedn± z fajniejszych ( jak dla mnie ) postaci.

Sam, boski Sam :D 
W sumie nie wiem czy jestem pod wiêkszym wra¿eniem  jego czy serialowego Jamiego. Jego postaæ jest niesamowicie sympatyczna, niby facet z krwi i ko¶ci, do tego bardzo odwa¿ny i wierny swoim przekonaniom a z drugiej strony taki troszkê ciapowaty i nieporadny w kontaktach z kobietami ( co prawda z czasem mu to mija ).  Zgadzam siê z tob± lutka- ¶wiat powinien oszaleæ na jego punkcie, co s±dz±c po obecnej reakcji fanek  na niego mo¿e staæ siê wcze¶niej ni¿ pó¼niej. I dobrze :)
Ciekawostka której sama nie mogê rozgry¼æ- nigdy ale to nigdy nie spodoba³ mi siê ¿aden rudas, nie ¿ebym mia³a uprzedzenia czy cokolwiek , po prostu. a tu zonk! ogl±dam        " Outlandera" i od pierwszych scen z Samem szczerzê siê do ekranu laptopa. Olaboga... chyba siê starzejê... :)   zreszt± nie mogê oprzeæ siê wra¿eniu ¿e  je¶li kiedykolwiek zabrano by siê za zekranizowanie "kronik ¿elaznego druida" Sam by³by idealnym kandydatem do zagrania tytu³owej roli. Lutka jak my¶lisz?

Lote Verbeck zrobi³a na mnie ogromne wra¿enie- Geillis ma w sobie co¶ "eterycznego" , "magnetycznego"? nie wiem jak to opisaæ ale jest najbardziej "magiczn±" postaci± wg mnie.

Wg uwielbiam jak szkoci rozmawiaj ze sob±- im bardziej spro¶ne,k±¶liwe czy po prostu wredne komentarze sypi±  w swoim kierunku tym bardziej pa³am do nich sympati± ;)   musze jakim¶ cudem wysilaæ trochê czasu i kupiæ ksi±¿kê.  Przynajmniej 1 tom.

Ostatnio edytowany przez Koldunka (06-05-15 21:33:20)

http://i61.tinypic.com/2m5miva.gif

"(...)-Zawsze by³a¶ tak± upart±,¶lep±,bezmy¶ln± dziewczyn±?
                                         -Czy¿by¶ nazwa³ mnie g³upi±?
                       -Owszem,tyle ¿e w nieco bardziej poetycki sposób! (...) "

KT. Wyprawa

Stopka forum

RSS