Kappa -
Wodny, japoñski demon. Przypomina pokryt± ³usk± ma³pê. Na czubku g³owy kappy znajduje siê lejek wype³niony wod±, której utrata pozbawia bestiê mocy. Znane s± tak¿e jako "kawako" - dzieci rzeki. Mieszkaj± w jeziorach i sadzawkach. Wêdrowców wci±gaj±c do wody silnymi, p³etwiastymi ³apami. Swoje ofiary najczê¶ciej dusz± i topi±.
Kappy przebywaj± w rzekach i jeziorach oraz w lasach i na pustkowiach, zawsze w pobli¿u zbiorników wodnych. To istoty bardzo z³o¶liwe, nawet o sk³onno¶ciach morderczych (wabi± dzieci do rzek, ¿eby je tam utopiæ, czêsto wysysaj±c organy wewnêtrzne, lub – wed³ug innych wersji – krew, w±trobê lub si³ê ¿yciow± przez odbyt). Obwinia siê je tak¿e o porywanie dzieci i gwa³cenie kobiet. Jednocze¶nie lubi± robiæ zwyk³e ¿arty w pobliskich wsiach, strasz±c kobiety, kradn±c ¿ywno¶æ i ha³asuj±c. Mimo swojej si³y i z³o¶liwo¶ci s± naiwne i ³atwo je przechytrzyæ. Nie lubi± ognia i wiele wsi urz±dza festiwale z pokazami ogni sztucznych, ¿eby odstraszyæ kappy- w tym celu, wrzuca sie tak¿e do wody ogórki, by kappa nie zwraca³y uwagi na dzieci- kappy ponoæ uwielbiaj± ogórki bardziej od dzieci :P
Opisy przedstawiaj± je jako formy humanoidalne o wielko¶ci dziecka. Ich skóra pokryta ³uskami ma barwê od ¿ó³tej przez zielon± do niebieskiego.
OMG,ale mnie te obrazki przerazi³y.
Ja tam kappa wyobra¿a³am sobie bardziej...ma³powato.
Król Rajaram
zdjêcie z Bloga Collen:
Co¶ takiego chyba te¿ by³o na blogu:
To jest obrzydliwe :o Matko, walnê³abym patelni± w ³eb, gdyby co¶ takiego mi np. z kranu wysz³o ;d