Qiliny to postacie z mitologii chińskiej które nasi bohaterowie spotykają w IV części, w podziemnym świecie ognia, w obozie Rakshasów, przez które były porwane i przetrzymywane.
W różnych źródłach literackich qiliny były różnie przedstawiane- miały postać jednorożców, z końskimi kopytami, i płonącym grzbietem, innym razem z głową smoka. Qiliny były stworzeniami, których dieta nie zawierała mięsa, co związane było z tym, że były bardzo łagodne, i sprzyjające dobrym ludziom.
Przez Chińczyków, Qiliny są uważane za symbol dobrej wróżby, ochrony, dobrobytu, sukcesu i długowieczności.
W "Przeznaczeniu" miały ciało konia, głowę i zęby smoków,każdy był innego koloru, a ich grzywa i ogon płonęły.
Kilka grafik jak Chińczycy i inni ludzie na świecie wyobrażali sobie te mityczne stwory:
i moja ulubiona grafika:
Ostatnio edytowany przez lutka (16-11-12 18:12:55)
Ale super. Podobnie je sobie wyobrażałam. :)
Zwiedzający
mi też najbardziej spodobał się ten niebieski XD konie i smoki to zwierzęta, które najbardziej lubię ^^
Ostatnio edytowany przez tygryska 7 (09-03-13 16:35:34)
Może w niewielkim stopniu przypomina prawdziweo Qilina, ale w sumie... :
Bileciarz
Znalazłam jeszcze takiego Qilina :) Nie ma dwóch takich samych qilin'ów więc trzeba sobie wyobrazić jak w mitologii chińskiej jak i w książkach musiały być piękne i jedyne w swoim rodzaju :) Każdy miał inny odcień barwy, łuski, ogony, łapy i wiele innych. To naprawdę niesamowite :)
Ostatnio edytowany przez DhirenLove (09-08-13 09:32:19)
DhirenLove napisał:
http://img202.imageshack.us/img202/1175/qgrd.jpg
Znalazłam jeszcze takiego Qilina :) Nie ma dwóch takich samych qilin'ów więc trzeba sobie wyobrazić jak w mitologii chińskiej jak i w książkach musiały być piękne i jedyne w swoim rodzaju :) Każdy miał inny odcień barwy, łuski, ogony, łapy i wiele innych. To naprawdę niesamowite :)
bardzo fajna ta grafika. dobrze, ze ją zamieściłaś.
Wasrto pamietać, ze to popularny stwór w mitologii chińskiej, przynoszący szczęście- ot taki chiński jednorożec.
Bileciarz
lutka napisał:
DhirenLove napisał:
http://img202.imageshack.us/img202/1175/qgrd.jpg
Znalazłam jeszcze takiego Qilina :) Nie ma dwóch takich samych qilin'ów więc trzeba sobie wyobrazić jak w mitologii chińskiej jak i w książkach musiały być piękne i jedyne w swoim rodzaju :) Każdy miał inny odcień barwy, łuski, ogony, łapy i wiele innych. To naprawdę niesamowite :)bardzo fajna ta grafika. dobrze, ze ją zamieściłaś.
Wasrto pamietać, ze to popularny stwór w mitologii chińskiej, przynoszący szczęście- ot taki chiński jednorożec.
To prawda. Uważany jest za łaskę Niebios :) W mitologii chińskiej pojawiały się tylko tam gdzie ludzie żyli uczciwie :> Czyli jeżeli przekładać mitologie na książkę można więc sugerować, że gdy Kelsey spotkała pojmane Qiliny, całe stado, można to brać za dobry znak i historia się dobrze zakończyła dla bohaterów :>
W filmie 47 roninów jest pokazane m.in polowanie na Qilina :)
Podobnie je sobie wyobrażałam, a dzień po tym jak o nich przeczytałam, śniły mi się trzy razy pod rząd :))